Gå til sidens indhold

DTU-ledelsen: Aftenundervisning til kl. 22

Emneord:

Danmarks Tekniske Universitet vil have en del af underviserne til at arbejde fra klokken 18 til 22. I første gang som et forsøg fra efteråret 2019, hvor 20 kurser vil blive lagt om aftenen på campus i Lyngby. DTU-ledelsen skriver i en nyhed på DTU Inside (universitetets intranet), at tidspunktet er valgt, så de ansatte kan nå at spise aftensmad, hvis de skal fra DTU i Ballerup til Lyngby.

Det kommer til at berøre et stort antal studerende på alle uddannelsesretninger og alle niveauer – dvs. både diplomingeniør-, bachelor-, kandidat- og efteruddannelse, skriver ledelsen i intranet-orienteringen.  Presset på undervisningsfaciliteterne er stort, da flere auditoriebygninger skal renoveres, og der kommer flere studerende, men aftenundervisning indføres ikke bare for at få den lokale-kabale” til at gå op:

”Tværtimod er indførelsen af aftenmodulet et udtryk for, at DTU ønsker at fremtidssikre universitetet ved at indføre en ny undervisnings- og arbejdskultur. Ved ikke at binde undervisningen i tidsrummet fra 8 til 17 kan universitetet fremover tilbyde både ansatte og studerende muligheden for at indrette deres arbejds- og studieliv på en ny måde. Det er en fleksibilitet, vi får brug for, når vi ser længere frem i tiden, og som vil gøre det muligt for os at skemalægge vores undervisning mere frit, samt åbne op for nye uddannelses-retninger”.

Anders Henry Nielsen, seniorforsker og næstformand for Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) er skeptisk. Det er hans indtryk, at mange ansatte er kritiske over for planerne: ”Folk har jo kone, mand, kæreste, børn og fritidsaktiviteter, så de forventer at have en nogenlunde fast arbejdstid, som er placeret i dagtimerne,” siger han, der ikke tror på den ”frivillighed”, som ledelsen har lagt op til.  Mange kan føle sig presset til at sige ja, da de ellers vil være mere udsatte, når den næste fyringsrunde kommer. Alligevel tror han ikke på, at tilstrækkeligt mange undervisere vil melde sig som interesserede: ”Og så kan ledelsen blive nødt til at udskrive folk til opgaven…”    

Formand for IDA-offentlig Carsten Eckhart Thomsen er også skeptisk overfor ”frivilligheden” og for konsekvenserne for familielivet for de ansatte: ”Man skal ikke have meget fantasi for at forestille sig, at det i realiteten betyder en udvidelse af arbejdstiden”.  Han mener ikke, at DTUs ledelse uden videre kan indføre aftenundervisning, for det vil være en udvidelse af overenskomsten, så derfor må ledelsen og de ansatte indgår en ny lokal arbejdstidsaftale.

Han kalder det ”uklogt” af ledelsen på DTU at gå videre med planerne uden at have indgået en aftale med de faglige organisationer først: ”Det burde have været drøftet til bunds i det lokale samarbejdsudvalg, og de ansatte skal kompenseres med en økonomisk godtgørelse og/eller ved at sikre, at de kan holde fri på andre tidspunkter”.

DTU-direktør Claus Nielsen vil ikke forholde sig til, om aftenarbejdet kræver en ny arbejdstidsaftale. Men i DTUs ledelse tror man på frivilligheden: “Vi ved godt, at det kan være uhensigtsmæssigt, hvis du har to små børn, så vi skal finde en fornuftig måde at gøre det på. De, der har tid og lyst til at arbejde om aftenen, vil få fri på andre tidspunkter. Det skal være sådan, at det af underviserne bliver oplevet som et god mulighed med øget fleksibilitet, og tilsvarende skal det blandt de studerende opleves som et ekstra og fleksibelt tilbud i undervisningen”.

Direktøren tilføjer, at aftenundervisning 18-22 kun vil omfatte en brøkdel af DTU´s kurser, der vil blive afholdt fra klokken 18 til 22. Og at aftenundervisningen bliver indført som et pilotprojekt, der skal evalueres.

Sagen omtales i det kommende nummer af FORSKERforum, der udkommer 31. januar.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen