Gå til sidens indhold
Meste læste artikler 2021
Diverse

Årets meste læste i 2021: Lønninger, mediedarlings, dødstrusler, mider og forsvundne nøgenfotos

Universitetsverdenens ry for at være lidt støvet og kedelig er fuldstændig uberettiget, viser Forskerforums top ti over årets mest læste artikler.

Emneord:
DTU og de øvrige universiteter har været nedlukket lange perioder under coronakrisen, og det pynter på økonomien. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I maj kunne vi berette, at corona-nedlukningen havde givet universiteterne et bugnende overskud på i alt 564 mio. kr., men kun ét universitet ville bruge pengene til at hjælpe de studerende. 

Tim Jensen, lektor og studieleder ved Religionsstudier på Syddansk Universitet og præsident for IAHR, International Association for the History of Religions, Foto: Mette Horstmann Nøddeskou

Sagen om rapporten “Magt og (m)ulighed”, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fik fjernet fra Integrationsministeriets hjemmeside, startede en debat om politisk indblanding i forskningen i etniske minoriteter og særligt islam.

“Der er et ensidigt politisk fokus på muslimer, og der eksisterer en forudfattet mening om, at kernen i islam og i muslimske fædres børneopdragelse er undertrykkelse. Alle nyere love i Danmark, der begrænser religionsfriheden, er i bund og grund rettet mod muslimer, og politik i Danmark er drevet af en delvis irrationel frygt for islam. Jeg og især islamforskere er utroligt trætte af hele tiden at få at vide, at vi ikke forsker i islam på den måde, som politikerne ønsker”, udtalte religionsforskeren Tim Jensen.

Foto af ph.d.-studerende Signe Uldbjerg Foto: Privat

Signe Uldbjerg, der skriver ph.d. ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, blev ufrivilligt hevet ind i debatten om pseudoforskning af Henrik Dahl fra Liberal Alliance, da han brugte en af hendes forskningsartikler som eksempel på aktivisme, der truer forskningsintegriteten.

Foto af nøgen roer Foto: Privat

Ledelsen på Syddansk Universitet havde ikke beviser for, at der var tale om fotos af nøgne mænd, som to studentermedhjælpere så på professor Erik Albæks computer, da han indleverede den til service, og der var derfor ikke grundlag for at give ham en tjenstlig påtale, konkluderede ombudsmanden.

Foto af Marie Hammer Foto: Privat

Den usædvanlige historie om Marie Hammer, der var hjemmegående husmor med fire børn og samtidig ulønnet zoologisk forsker og opdagelsesrejsende, der udgav 40 afhandlinger og identificerede 1.000 nye arter af mosmiden, faldt i læsernes smag.

Foto af Aarhus Universitet Foto: Jørgen Weber / AU

Toprocentsbesparelserne stoppede på universiteterne i 2019, men inden for miljø- og fødevareforskningen bliver der fortsat beskåret, selvom regeringen satser på, at forskningen kan finde løsningerne i forbindelse med den grønne omstilling.

Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet Foto: Aalborg Universitet og Lars Horn

Cirka 28 timer. Det var alt, rektor Per Michael Johansen gav medarbejderrepræsentanterne til at forberede sig før et møde i Aalborg Universitets Samarbejdsudvalg (HSU), hvor de skulle diskutere rektors plan om at sammenlægge Det Humanistiske (HUM) og Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) i et nyt kæmpe SSH Fakultet. 

Illustration til forskere, der truer bliver  truet

Hadefulde beskeder og grove trusler får forskere til at sige nej tak til at medvirke, når journalister ringer for at få dem til at dele deres ekspertviden med offentligheden. Særligt forskere, der beskæftiger sig med religion og tro, ligestilling, køn, seksualitet, flygtninge, integration, migration og vacciner, bliver lagt for had på de sociale medier, fortalte flere til Forskerforum.

Eksperter i medierne Foto: Privat

Forskerforums corona-rensede liste over forskerne, der er de mest populære ekspertkilder i medierne blev studeret flittigt, og flere henvendelser gjorde også, at den måtte opdateres.  

Blad 342 Ilustration: OTW

Mange læsere var nysgerrige efter at finde ud af , hvor meget de højest lønnede forskere, rektorer, prorektorer, dekaner og universitetsdirektører tjener.

Vil du opdateres på, hvad der sker?