Dansk Magisterforening

Efter møde med ministeren: ”Der er åbnet for en dialog”

© Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Claus Baggersgaard
Del artikel:

Fire af forskerne bag kampagnen ”Sæt forskningen fri” var den 22. august til møde med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen for at diskutere deres protester mod forskningens dårlige vilkår. Med sig fik de bl.a. et løfte om bedre dialog med de menige ansatte på universiteterne og en undersøgelse af omfanget af forskningstyveri.

2.252 underskrifter fra forskere, som er utilfredse med rammerne for den frie forskning i Danmark, har åbenbart gjort indtryk på uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

I hvert fald havde han invitereret initiativtagerne til kampagnen ”Sæt forskningen fri” til dialogmøde den 22. august for at diskutere forskningens rammer.

Forskerne vil have politikerne til at nedsætte en kommission, der skal undersøge vilkårene for forskningsfriheden i Danmark, og de kræver også en evaluering og efterfølgende revision af universitetsloven; flere basismidler og flere fastansættelser; eftersyn af incitamentsstrukturen for og finansieringen af forskningen.

Det var i forbindelse med demonstrationen på Christiansborg slotsplads den 14. juni, at Jesper Petersen inviterede forskerne til møde.

Som repræsentanter for forskerne deltog Ole Wæver, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og formand for det forskningspolitiske udvalg i Videnskabernes Selskab, Brian Arly Jacobsen, lektor på Institut for tværkulturelle og regionale studier ved KU og formand for DM Universitet, Heine Andersen, professor emeritus på Institut for sociologi ved KU og forfatter til bogen “Forskningsfrihed – ideal og virkelighed” samt medforfatter til den nye bog ”Forskningsfrihed – hvad med juraen?”, samt Maria Toft, ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab på KU.

Hun har været en af initiativtagerne til kampagnen ”Sæt forskningen fri” og lancerede også sammen med ph.d.-foreningen PAND kampagnen #pleasedontstealmywork, der har sat fokus på dårlig kultur og især seniorforskeres udnyttelse af unge forskeres arbejde.

Det virker, som der er hul igennem i forhold til at forskerstanden bliver inddraget mere af ministeren, så politikerne har mulighed for at få mere åben og repræsentativ information om, hvad der foregår på universiteterne”

Maria Toft, ph.d.-studerende

Håb om bedre dialog

Hun siger, at de fik mulighed for at præsentere de rammebetingelser som kampagnen udspringer af, og at ministeren virkede lydhør.

”Der var positive takter. Det virker, som der er hul igennem i forhold til at forskerstanden bliver inddraget mere af ministeren, så politikerne har mulighed for at få mere åben og repræsentativ information om, hvad der foregår på universiteterne”, siger Maria Toft.

Hun siger, at han helt konkret sagde, at han vil ændre måden universiteterne bliver hørt på, så ministeriet ikke kun har samtaler med rektorerne, men også sikrer, at de menige medarbejdere bliver hørt.

”Der kan være stor forskel på, hvordan ledelsen og medarbejderne ser på en given situation. Rektorerne har deres interesser, men de repræsenterer ikke nødvendigvis de ansatte. Det vil være fantastisk, hvis der kommer en bredere dialog med et bredere udsnit af mennesker”, siger Maria Toft.

Undersøgelse på vej

I forhold til kampagnen #pleasedontstealmywork, der med 120 vidnesbyrd fra 107 forskere har dokumenteret, at især seniorforskere uretmæssigt tager æren for yngre forskeres arbejde ved at kræve at blive skrevet på som medforfattere på deres publikationer eller ved at stjæle deres ideer og data , siger Maria Toft, at virkede som at beretningerne om forskningstyveri gjorde indtryk på ministeren.

Meldingen fra Jesper Petersen lød i hvert fald, at han vil igangsætte en undersøgelse af problemets omfang som skal udføres af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Hun siger, at det er vigtigt, at alle forskere får mulighed for at deltage i undersøgelsen og ikke kun de yngre.

”Der foregår en masse skjulte ting i forskningsverdenen, men forskningstyveri er blot et af mange symptomer på de dårlige rammebetingelser, som vi lider under”, siger Maria Toft.

Beskeden til ministeren fra de fire forskere var derfor også, at de vil fortsætte kampagnen, hvis der ikke sker grundlæggende forandringer, og at de er klar til at bruge det kommende folketingsvalg som løftestang i forhold til deres dagsorden.

Ministeren vil dog gerne have lejlighed til at koordinere med det arbejde, som der allerede er i gang i Forum for Forskningsfinansiering og i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) i forhold til bevillingssystemet og Universitetsloven, inden han sætter flere processer i gang.

}