Dansk Magisterforening

Bagsiden: Forening pusher forskerstatuer

Skulpturen af Eske Willerslev skal stå foran skøjtehallen i Hørsholm. © Foto: Kristian Hornsleth

Lasse Højsgaard
Del artikel:

En stor bronzeskulptur forestillende Eske Willerslev kommer snart til offentligt skue foran skøjtehallen i Hørsholm. Men foreningen bag har planer om endnu flere statuer af nulevende forskere.

Der findes i Danmark en hæderkronet tradition for at opstille buster og statuer af afdøde personer. Den indbefatter også forskningen, hvilket man blandt andet kan se i Ørstedsparken, hvor H.C. Ørsted til stadighed står og fremviser et elektromagnetisk forsøg, eller på Frue Plads, hvor forsiden af KU’s administrationsbygning er pyntet med navnkundige videnskabsmænds støbte overkrop. For et par år siden kom desuden også en videnskabskvinde til, da seismologen Inge Lehmann blev betragtet som død nok til at kunne indgå i samlingen.

Men hvorfor så tilbageskuende? Lad os da hædre de levende forskere i stedet. Sådan lyder valgsproget for Foreningen til fremmelse af opstilling af statuer af nulevende forskere.

Man studser et øjeblik ved navnet. Er det en morsomhed? Men nej, fastslår formanden for den fem mand store bestyrelse, Sebastian Gyrst Christensen, over for Forskerforum – det er dødsens alvor.

“Hvorfor skal det kun være afdøde forskere, man hædrer? Vi synes, man skal hædre og dyrke de nulevende forskere, på samme måde som man dyrker sportsidoler”, siger Sebastian Gyrst Christensen på spørgsmålet om det meget målrettede fokus på nulevende forskere.

I første omgang er det dog en specifik nulevende forsker, foreningen gerne vil have ud at samle fugleklatter. Kunstneren – nogle vil endda kalde ham provokunstner – Kristian Hornsleth har i flere år haft en ide omkring en statue af Eske Willerslev, der som en superhelt i en tegneserie flytter sig hurtigere end sin egen skygge. Og Willerslev, som jo plejer at være med på den værste, ville gerne lægge krop og navn til et forskeridol for ungdom og menigmand.

Projektet har levet en lidt omskiftende tilværelse – blandt andet skulle KU angiveligt have afvist at lade den opstille ved Frue Plads. Også Gentofte Kommune fik buddet uden at lade sig lokke. Men i Hørsholm var der bingo, hvis pengene – omkring 1,6 millioner – til omkostningerne kunne findes. Og det blev de, blandt andet ved at Hornsleth lavede små modeller af skulpturen og solgte dem for mellem 10 og 50 tusind kroner.

Foreningen til fremmelse af opstilling af statuer af nulevende forskere blev stiftet som en slags støtteforening for projektet. Ud over Sebastian Gyrst Christensen, der kommer fra PR-branchen, finder man i den lille bestyrelse blandt andre Hørsholms borgmester, Morten Slotved, og fodboldagenten Karsten Aabrink. Formålet er, som det hedder i foreningens formålsparagraf, at få opstillet en statue af Eske Willerslev i Hørsholm. Men her stopper festen ikke. I stykke 2 hedder det nemlig: “Efter at den første statue er opstillet, vil foreningen arbejde for at rejse flere statuer af nulevende danske forskere”.

Og det holder man fast i, siger Sebastian Gyrst Christensen. Det er ganske vist ikke udpeget, hvem der skal efterfølge Eske Willerslev som forskermodeller, men det vil man finde ud af hen ad vejen, når Eske er kommet op ved skøjtehallen i Hørsholm, hvilket man forventer sker inden sommerferien.

Så der er håb for alle levende forskere, der drømmer om at se sig selv blive støbt i bronze og således komme på omgangshøjde med Bohr og Ørsted.

}