Gå til sidens indhold

Forskerforum 334

334

Maj

Vigtig klimaforskning forsinkes.

Download magasin

Nyheder

DTU afskediger for syvende gang i år

Denne gang er det DTU Fødevareinstituttet, som skal skille sig af med op mod 30 medarbejdere for at spare cirka 15 millioner kroner. Institutdirektør giver de fortsatte toprocentsbesparelser på forskningsbaseret ministeriel rådgivning og følgeomkostningerne ved at hente eksterne forskningsmidler skylden.

Tema om forskningen under coronakrisen

Stor usikkerhed om projektforlængelser

Ph.d.-studerende og projektansatte forskere, som bliver forsinket af coronakrisen, risikerer at skulle vente længe på at få afklaret, hvor slemt de skal være ramt for at få forlængelse, og om der vil være midler til at betale deres løn.

Afgørende klimaforskning forsinkes af coronakrisen

Dorthe Dahl-Jensen, professor ved KU, og resten af forskerne på The East Greenland Ice-core Project (EastGRIP) må opgive at bore iskerner i Grønland denne sommer på grund af coronapandemien. Dermed bliver vigtig ny viden om afsmeltningen af indlandsisen forsinket mindst et år.

Ph.d.-studerende i coronaklemme – kan ikke få analyseret afgørende prøver

Italienske Giulia Sinnl skriver ph.d. på Center for Is, Klima og Geofysik på KU, men på grund af coronapandemien kan hun ikke få analyseret iskernerne fra den grønlandske indlandsis, der danner hele grundlaget for hendes forskningsprojekt. Nu frygter hun ikke at kunne aflevere til tiden eller at måtte sadle helt om med kun et år tilbage.

Faste elementer

Gæsterne, der blev fremmede

Medierne fremstillede de første gæstearbejdere som dydsmønstre, men i løbet af halvfjerdserne kom der anderledes dystre billeder på banen. Silke Holmqvist har undersøgt mediernes indvandrerbilleder i tre årtier.

Onlineundervisning efter panikken

På få uger har rigtig mange undervisere overskredet grænsen fra panik til it-didaktik, konstaterer forsker i digitale læringsmidler. Første og vigtigste erkendelse er, at onlineundervisning ikke bare er undervisning med strøm til.

Bagsiden: Mere viden til dronningen

Videnskabernes Selskab har foræret sin protektor en bog om forskning i anledning af hendes 80-års fødselsdag. Og det er muligvis ikke skudt helt forbi med lidt opdateret viden – særligt hvad angår klimaforskningen.

Debat

At slå sig på det sociale

Samfundets sociale kendsgerninger bider man sjældent skeer med uden at møde modstand. I kølvandet på en videnskabsteoretisk forelæsning på Uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet drøftede de studerende, om Émile Durkheims klassiske sociologiske positivisme kan bruges som nøgle til at forstå de handlemuligheder, de har – og de tankeformer, de selv inkarnerer.

Vil du opdateres på, hvad der sker?