Dansk Magisterforening

Professor advarer: Mange er projektforskere

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Coronakrisen har skabt store forsinkelser i forskningen, og det har fået ph.d.-foreninger rundtomkring på universiteterne til at mobilisere sig og kræve fokus på deres situation. Men de er langtfra den eneste gruppe, der er ramt. Anja T.R. Jensen, professor ved Center for Medicinsk Parasitologi på KU, peger på, at en meget stor del af universiteternes forskerstab arbejder i projektansættelser.

“Ud over ph.d.-studerende og postdocs er der også et stort antal adjunkter og lektorer ansat på fondsmidler, og de risikerer at ende i samme vanskelige situation”, siger hun.

For at illustrere det nævner hun sin egen afdeling som eksempel. her er man omkring 60 forskere, men kun 5 er lønnet af KU, de øvrige betales af eksterne fondsmidler.

Og ligesom de ph.d.-studerende er projektansatte forskeres karrieremuligheder afhængige af, at de leverer resultater. De har bare endnu kortere tid til at gøre det i.

“Færre resultater giver færre publikationer, det gælder også projektansatte adjunkter og lektorer, der får sværere ved at sælge sig til fondene, fordi de har genereret mindre. man glemmer ofte, at mange af vores projekter er ret korte. Jeg havde for eksempel en postdoc ansat et halvt år. Og hvis man har et projekt på 6 måneder, og 3 af dem ryger væk – det kan man ikke indhente”.

Anja T.R. Jensen peger på, at mange af især de kortere projekter risikerer at falde til jorden. Og hun håber derfor, politikerne vil træde til med en hjælpepakke, der kan kompensere forskningsforsinkelserne – vel at mærke en, der hjælper projektansatte bredt.

“Jeg tror ikke, politikerne er klar over, hvor mange løstansatte der er på uni, og hvor meget forskning der udøves af folk, der bliver klemt i den her situation. så det vil absolut være i samfundets interesse at yde hjælp her”.

}