Gå til sidens indhold

335

335

Juni

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Kendt fredsforsker havnet i skudlinjen – beskyldes for racisme

Ole Wæver, professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og leder af Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC), der undersøger, hvordan man kan løse konflikter uden våben, er selv blevet genstand for en konflikt i forskningsverdenen.

Få ord om forskeres ytringsfrihed i betænkning

Det glæder eksperter, at Ytringsfrihedskommissionens betænkning har et afsnit om forskningsfrihed, men det skuffer, at forskeres ytringsfrihed ikke bliver grundigt behandlet. ”Vi kunne have været mere i dybden med de her spørgsmål”, erkender medlem af kommissionen.

Tema

Faste elementer

Europas første spisestue

De første mennesker kom til Europa 5.000 år tidligere end antaget. Det viser analyser af knoglerester i en grotte i Bulgarien, som måske også antyder, at vi udvekslede tricks med neandertalerne.

Skærmundervisning skal skæres ud i pap

Når undervisningen foregår via en skærm, er det ekstra vigtigt med metakommunikation, så tilhørerne nemt kan følge med, fortæller retoriker, som også anbefaler at skrue op for underholdningsfaktoren: “Man skal give den mere kul, for kameraet tager 20 procent af karismaen”.

Louise udforsker vejen til billigere medicin

Der er milliarder at spare ved at udskifte biologisk medicin med de billigere biosimilære lægemidler, men potentialet er stadig ikke udnyttet fuldt ud, siger Louise C. Druedahl, hvis ph.d.­projekt handler om feltets muligheder og udfordringer.

Navne

Nye udnævnelser, priser og bevillinger.

Grundstoffer for fuld musik

Jazzmusiker Tao Højgaard har skabt en musikalsk illustration af det periodiske system og fundet ud af, at musik og kemi er to sider af samme sag.

Debat

Beretningen om en historiefejde og en afvist afhandling

Markus Hedemann mener, at han fik afvist sin doktorafhandling, fordi hans tese brød med vedtagne sandheder og konventioner, der blev anset for uantastbare af de førende forskere inden for hans område. Afhandlingen er efterfølgende blevet til en anmelderrost bog.

“Du har jo rigtige bøger med …”

Nærmest umærkeligt er jeg blevet transformeret til en servil og innovativ edu-tech-atlet under coronakrisen. Men jeg savner de studerende og de upåagtede sociale dynamikker, der plejede at binde os sammen. Hvad blev der af alle de uplanlagte begivenheder, mennesker indgår i og kan antænde, når de bevæger sig frit på universitetet?

Vil du opdateres på, hvad der sker?