Gå til sidens indhold
Stan Lee flue
Foto: Xinhua/Ritzau Scanpix

Naturens flyvende superhelte

Nye australske rovfluer er insektverdenens mægtigste superhelte og skal naturligvis opkaldes behørigt.

Emneord:

Hvorfor skal det hele være så kedeligt?

Det skal det sgu da heller ikke, tænkte de i den australske forskningsorganisation Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Så da der skulle findes navne til 165 nye arter, fandt man de gamle Marvel-tegneserier frem – I ved dem med Edderkoppen, Hulk og en masse andre figurer – og kombinerede hyggelæsning og navneresearch.

Resultatet er, at fem fluer er blevet navngivet efter superhelte, som de på en eller anden måde deler karakteristika med i forhold til udseende eller egenskaber.

For eksempel har vi Deadpool-fluen, der har fået det latinske navn Humorolethalis sergius. Fluen er som de øvrige fire del af rovfluefamilien, og figuren Deadpool er tilsvarende en dræber – ovenikøbet en lejemorder – der oprindeligt begyndte at optræde som skurk, men siden blev en populær antihelt i Marvel-universet, der sågar fik sin egen film i 2016. Deadpool-fluen har yderligere et mønster på ryggen, der minder om Deadpools maske.

En anden Marvel-figur, der for nylig kom på lærredet som hovedperson i sin egen film, er Black Widow, alias den russiskfødte spion Natasha Romanov, som er en del af superheltegruppen The Avengers. Black Widow er kendt for sin sorte læderdragt, og der har man et tydeligt lighedstegn i forhold til Black Widow-fluen, hvis latinske navn, Daptolestes feminategus, betyder “kvinde i læder”.

To andre af de fem rovfluer har fået navnene Thor-fluen og Loke-fluen. Ja, det er vores gode, gamle nordiske guder, der også spiller superhelteroller i Marvel-universet. Det latinske navn for

Thor-fluen er Daptolestes bronteflavus, som betyder “blond torden” – Marvel-figuren Thor har langt, lyst hår – og for Loke-fluen Daptolestes illusiolautus, som betyder “elegant bedrag”.

Nærværende foto forestiller den sidste af de fem rovfluer, og den har simpelthen fået navnet Stan Lee-fluen efter skaberen af Marvel-universet, Stan Lee. Begrundelsen er, at fluen simpelthen ligner den nu afdøde Stan Lee, hvis kendetegn var briller og moustache.

Stan Lee

Det er ikke første gang, CSIRO henter sjove artsnavne i fiktionens verden. Sidste år blev en flue døbt Paramonovius nightking efter Game of Thrones-skurken Night King. Også sangerinden Beyoncé har tidligere været inspiration til et fluenavn.

Og navne er vigtige, fastslår entomologen Bryan Lessard fra CSIRO.

“At navngive en art er første skridt mod at forstå den. Uden et videnskabeligt navn er arten usynlig for videnskaben”.

Han forklarede i et tv-show de nye navne med, at nogle af disse fluer er insektverdenens mægtigste superhelte.

Bryan Lessard går selv under superheltenavnet “Bry the Fly Guy”.

Stan Lee flue

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen