Dansk Magisterforening

337

Politisk detailstyring af forskningen – nej tak!

Hvorfor er snæver politisk styring af forskningen egentlig et problem? Skal forskningen da ikke gøre nytte og hjælpe samfundet på vej? Er vi ikke længst forbi den tid, hvor forskerne med henvisning til forskningsfriheden kan sidde i det elitære elfenbenstårn og studere, hvad de vil?

Leder

DTU indfører kvalificeret ansættelsesstop – men kan ikke forhindre nye afskedigelser

Danmarks Tekniske Universitet skal spare 120 millioner kroner i 2021 delvist på grund af coronapandemien. Kvalificeret ansættelsesstop og stop for indkøb af udstyr skal begrænse antallet af afskedigelser.

Skrækscenarie aflyst – Regeringen vil ­sløjfe forsknings­besparelser med grøn pulje

Regeringen vil afsætte en grøn pulje på 750 mio. kr., så forskningsbevillingen bevares uændret i 2021, men ministeren vil samtidig stramme den politiske styring af de offentlige grønne forskningsmidler, og det vækker bekymring.

S-ordfører: ”Rapport var næppe blevet bestilt, hvis man havde kendt resultatet”

En udtalelse fra S-ordfører Rasmus Stoklund om en rapport om negativ social kontrol lavet af to forskere fra RUC har startet en ophedet debat mellem ham og RUC-dekan Julie Sommerlund om forskningsfrihed og forskningskvalitet.

Brandstorm over RUC

”Krise” og ”fejlslagent universitet”. Fra den ene dag til den anden fandt RUC sig selv under voldsom, offentlig kritik i medierne. Men hvad var egentlig substansen i kritikken fra Dansk Erhverv, og har den noget på sig?

Nyheder

Altafgørende it-system truet af sammenbrud – afløseren allerede to år forsinket, tidligst klar om fire-fem år

Universiteternes studieadministration er fuldstændig afhængig af it-systemet STADS, men systemet er oldgammelt, fejlbehæftet, truet af sammenbrud, og afløseren Kopernikus er allerede to år forsinket.

It-ekspert: ”Jeg kan ikke se, at tingene flytter sig”

Søren Lauesen, professor ved IT-Universitetet, har over 20 år undersøgt problemfyldte offentlige it-projekter og har blandt andet hjulpet Rigsrevisionen med at undersøge, hvorfor en række store it-projekter slog helt eller delvist fejl.

Tema

Genopdager sit hjemland som forsker

Efter næsten 20 år er Naja Carina Steenholdt vendt tilbage til Grønland som forsker, hvor hun undersøger, hvordan grønlændere oplever deres livskvalitet.

Sexkonge fra fortiden

Muslingekrebsen er en undseelig størrelse, men den står bag verdens største sædceller – og nu står den også bag verdens ældste sædceller.

Nu skal underviserne være hybride

Da coronapandemien ramte, skulle underviserne med kort varsel omstille sig til at undervise online. I det nye semester skal de håndtere traditionel undervisning og onlineundervisning på samme tid. “Tæppet rykkes væk under dem, og de skal igen gentænke alt fra bunden”, siger didaktikforsker.

Myte må dø: Forsknings­finansiering fører ikke til selvmord

Efter indhentning af friske data kan Forskerforum en gang for alle afkræfte den forestilling, at øgede offentlige forskningsudgifter får flere til at hænge sig selv.

Faste elementer

Studerendes læringslede og længsel efter forelæsninger

De studerende begyndte at længes efter “rigtige” forelæsninger under den langvarige coronaundtagelsestilstand. Men hvordan skal denne længsel tydes og fortolkes? Som tegn på et forfald eller som en drøm om at blive udsat for noget andet og bedre end Zoom-organiserede læringstiltag?

Debat
}