Dansk Magisterforening

Institut “prikker” sig til flere kvinder

Køn og sexualitet Lasse Højsgaard
Del artikel:

SDU Statskundskab har næsten nået målsætningen om kønsbalance. Et vigtigt middel har været brugen af udvalg, der opfordrer kvalificerede kandidater til at søge stillingerne.

På Institut for Statskundskab på SDU vedtog man i 2017 en målsætning om i 2021 at have lige mange mænd og kvinder (plus-minus 5 procent) i alle stillingskategorier undtagen professorer, hvor målsætningen var 25 procent kvinder.

Og den målsætning er faktisk nået bortset fra på professorniveauet, hvor man dog er gået fra nul til 18 procent, fortæller institutleder Signe Pihl-Thingvad.

Et effektivt værktøj i den indsats har været brugen af “search committees” – udvalg, der aktivt er gået ud og har udset sig og prikket gode kandidater af begge køn på skuldrene.

“På den måde har vi sikret en stor pulje af højt kvalificerede ansøgere, og det tror jeg har haft stor betydning for os. Dertil kommer, at vi har besluttet, at der skal være mindst en af hvert køn blandt de kvalificerede ansøgere, før en stilling kan besættes”, siger Signe Pihl-Thingvad.

Målsætningen på SDU Statskundskab er omtalt i en ny bog af KU-professor Hans Bonde, der handler om ligestillingsbestræbelserne i samfundet. I bogen kommenteres instituttets plan af en anonym medarbejder på følgende måde:

“Der er ansat rigtig mange kvinder i perioden siden 2017, og hvor man i flere tilfælde undrer sig, når man ser på de pågældendes publikationslister”.

Signe Pihl-Thingvad afviser dog, at der har været mandlige ansøgere, der var mere kvalificerede end de kvinder, der er blevet ansat.

“Man har på ingen måde gået på kompromis. Vi benytter os altid af bedømmelsesudvalg med mindst tre uvildige bedømmere på det pågældende niveau. Selvom publikationslister er meget vigtige, har vi en bredere og mere nuanceret tilgang til at vurdere en ansøgers kompetencer. En professor skal for eksempel også kunne demonstrere erfaring med forskningsledelse, uddannelsesudvikling og bidrag til samfundsmæssig relevans. Derfor kan jeg blankt afvise, at der har siddet ansøgere, der var bedre kandidater”.

I er stadig langt fra ligelig kønsbalance på professorniveauet – kan I gøre mere?

“Ja, det kan vi. Men man skal også huske, at der ikke slås nær så mange professorstillinger op som adjunkturer, og derfor går det ikke lige så hurtigt på dette niveau. Vi skal selvfølgelig heller ikke ud i at fyre folk for at få lige andel. Det er et arbejde, som tager tid, og derfor må man også have en vis portion tålmodighed. Det er i mine øjne lige så vigtigt, at vi beholder og understøtter den talentmasse, vi har”, siger Signe Pihl-Thingvad.

Instituttets strategi for ligestilling udløber til næste år, og der er nedsat en taskforce bestående af medarbejdere fra instituttet, der skal komme med forslag til, hvordan strategien videreføres.

}