Dansk Magisterforening

“Jeg forsker i Kina om Kina, så jeg kan ikke bare skifte spor”

© Foto: Privat

Ph.d.-studerende, Ansættelsesforhold, Copenhagen Business School Claus Baggersgaard
Del artikel:

Federico Jensen vil i sit ph.d.-projekt undersøge Kinas stigende indflydelse på shippingindustrien og internationale transportnetværk, men det er nærmest umuligt, når grænserne er lukket.

Uret tikker for Federico Jensen, der skriver ph.d. om Kinas stigende indflydelse på shippingindustrien og internationale transportnetværk. Det sker i et samarbejde mellem Copenhagen Business School og det dansk-kinesiske universitetscenter Sino-Danish Center for Education and Research i Beijing, der også finansierer projektet.

Det er en del af ph.d.-kontrakten, at han skal bosætte sig i Kina et år, hvor han skal undervise og samle materiale til sit forskningsprojekt.

Det var i hvert fald planen, men et år inde i projektet er han stadig ikke kommet af sted. I januar – blot en måned efter at han var gået i gang med arbejdet – lukkede Kina ned i et forsøg på at stoppe spredningen af Covid-19-virus.

“Alt skulle pludselig ændres, da jeg ikke kunne rejse som planlagt, og nu ser det ud til, at centret også er lukket næste semester, og at jeg først kommer af sted i 2021, hvis det da er muligt til den tid, så ja, uret tikker”, siger han.

Laver meget online

I stedet har han læst meget teori, taget sit ph.d.-kursus, undervist online og fået gennemført nogle interview over nettet.

“Du kan gøre meget online nu om dage, så det er ikke helt umuligt at lave ph.d. under en pandemi, men det er virkelig svært at planlægge noget som helst, fordi de hele tiden ændrer, hvad du må og ikke må, og hvor du må rejse hen”, siger Federico Jensen.

Han fortæller, at han har forsøgt at ændre retningen for sit projekt ved også at studere kinesiske shippingvirksomheder med afdelinger i Europa. I den forbindelse var han på vej til Spanien, men så steg smittetrykket, og landet lukkede ned igen.

“Jeg forsker i Kina om Kina, så jeg kan ikke bare skifte spor. Selvfølgelig må du være fleksibel og prøve at tilpasse dig situationen, men det giver ikke mening for mig at skrive om noget andet, da jeg jo er finansieret af det dansk-kinesiske universitetscenter”, siger Federico Jensen.

Han tilføjer, at det er for tidligt at vurdere, hvor meget han ender med at blive forsinket, da det afhænger af, om Kina åbner op, og hvornår det sker, men han håber ikke, at han kommer til at arbejde gratis, fordi kontrakten løber ud, som det allerede er sket for andre, han kender.

Han er en af de heldige, der har fået en måneds forlængelse, hvilket han er meget taknemmelig for.

“Selvfølgelig er jeg bekymret for mit projekt. Det er mit indtryk, at de fleste ph.d.-projekter har problemer med kvaliteten på grund af pandemien, og det er i forvejen meget svært at få en forskerkarriere i Danmark”, siger han.

18 mio. kr. til hjælpepakke til forsinkede ph.d.-studerende

Et stort politisk flertal har efter lange forhandlinger i Erhvervsministeriet afsat 18 mio. kr. til at hjælpe forsinkede ph.d.-studerende.

DM’s formand, Camilla Gregersen, siger, at det er godt, at politikerne nu har fået blik på problemet, men der er dog afsat et alt for lavt beløb i betragtning af de mange forsinkede forskere.

“De 18 mio. kr. forslår jo som en skrædder i helvede ift. forskernes problemer under corona. Det dækker jo kun ca. 150 personers behov, og mange tusinde forskere er jo i klemme”, siger hun og fortsætter:

“Ifølge DM’s beregninger vil det koste minimum 200 mio. at sikre løn i en forlænget periode til de forskere, der er kommet bagud med empiri, ikke har haft arbejdsro eller ikke har haft fornøden adgang til laboratorier og udstyr i den her tid”.

En undersøgelse foretaget af DM sammen med ph.d.-netværket PAND viser, at 72 pct. af de ph.d.-studerende er forsinket med mindst en måned, og at kun 10 pct. har fået finansiering til at forlænge deres forskningsprojekter.

Camilla Gregersen håber, at de 18 millioner fra nattens aftale kun er den første af flere hjælpepakker.

Også hos Djøf glæder man sig over, at der nu er kommet fokus på universiteterne, men formand for sektorudvalget for universiteter og forskning, Caroline Adolphsen, understreger at beløbet slet ikke dækker behovet hos forskerne og opfordrer til, at der fortsat er opmærksomhed på området.

}