Gå til sidens indhold
Ane Halsboe-Jørgensen
Foto: Jens Honoré
Køn og sexualitet

Utilfreds minister: Universiteterne er for langsomme til at skabe ligestilling

På trods af mange års fokus på ligestilling på universiteterne er der stadig stor forskel på andelen af mandlige og kvindelige forskere, viser nye tal. Minister er stærkt bekymret.

Emneord:

Kvinderne stormer ind på kandidat- og ph.d.-uddannelserne. Men den udvikling stopper brat, når de skal længere op i universiteternes hierarki.
Kun 23 procent af professorerne og 34 procent af det videnskabelige personale i Danmark er kvinder. Det viser en ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der har gjort status på ligestillingen på universiteterne.

Dermed går udviklingen alt for langsomt, mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der er stærkt bekymret for de konsekvenser, det kan få for forskningen.

“Forskningen er så vigtig en del af samfundsudviklingen, fx i forhold til den grønne omstilling, og manglen på kvinder betyder simpelthen, at vi går glip at vigtig viden og videnskabelige nybrud”, siger ministeren.
Undersøgelsen viser også, at Danmark indtager en bundplacering, når det kommer til kvindelige forskere, ved sammenligning med vores nordiske naboer Island, Norge og Finland og har gjort det i en årrække.

Fokus på dialog

Ane Halsboe-Jørgensen anerkender, at det er en problemstilling, som man har kendt til i flere år, og at man har forsøgt at gøre noget ved den. Men det er ikke gået hurtigt nok, mener hun.

“Vi er nået til en endnu større erkendelse af, hvad udfordringen består af. Vi har nu et stort fokus på den indløbende dialog med universiteterne, så vi kan finde ud af, hvor de strukturelle barrierer er, og hvor universiteterne kan lære af hinanden”, siger hun.

Du er bekymret for, at det går for langsomt på trods af mange års forsøg på at gøre noget ved problemet. Er det så ikke på tide med nogle mere vidtrækkende tiltag, fx kvoter, frem for mere dialog?

“Jeg har ikke taget stilling til løsninger som kvoter på nuværende tidspunkt. Men man skal ikke se dialogen som en modsætning til handling. Den er forudsætningen for at kunne handle”, siger ministeren.
Hun fremhæver, at hun ud over dialogen også har et konkret initiativ på sit bord om at udvide et talentprogram for kvindelige forskere.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen