Dansk Magisterforening

Dyrenes Beskyttelse: Millioner af dyr i små trådbure er ikke god dyrevelfærd

© Foto: Dyrenes Beskyttelse

Claus Baggersgaard
Del artikel:

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, kan ikke genkende billedet af dansk minkavl som en dyrevelfærdsmæssig succes, som seniorforsker Steen Henrik Møller tegner det.

“Millioner af dyr i helt små trådbure med så godt som ingen udfoldelsesmuligheder bliver aldrig til god dyrevelfærd. Dyrene skal have lov til at udfolde deres natur og udvise naturlig adfærd i et langt større omfang, end hvad man har tilladt i bursystemerne. På den måde minder det meget om produktionen af buræg, som tiden også er løbet fra. Det er ikke en ordentlig måde at behandle dyr på”, skriver Britta Riis.

Hun tilføjer, at certificeringsordningen WelFur graduerer dyrevelfærden inden for et helt utilstrækkeligt bursystem og ditto produktionsmetode, men det gør det ikke til god dyrevelfærd at udvikle et system til at certificere, om dyrevelfærden er lidt mere eller lidt mindre ringe.

“Der er ikke tale om dyrevelfærd, når mink eller andre dyr holdes på ekstremt lidt plads og med næsten ingen udfoldelsesmuligheder. Det handler naturligvis ikke kun om jagt, men om at kunne udleve den adfærd og de behov, som dyrene har, herunder ift. deres naturlige levesteder, som er i og ved vand”, skriver Britta Riis.

Hun skriver endvidere, at det er tankevækkende, at der er forsket så lidt i dyrenes præmisser, i forhold til hvor meget der er forsket og udviklet på at opretholde burproduktionen.

“Når man mener, at mere plads ikke nødvendigvis ville være til fordel for dyrene, så siger det meget om det sparsomme grundlag, hvorpå vi i Danmark baserer vurdering af dyrevelfærden. Der er naturligvis ikke mere viden end antagelsen, fordi det ikke er kommercielt interessant, om mink har brug for større arealer at udfolde sig på. Det er jo også bemærkelsesværdigt, at der ikke er udviklet frilandsproduktion af mink, sådan som der er det for andre landbrugsdyr”, skriver Britta Riis.

}