Gå til sidens indhold

342

342

Løn

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Forskning med eller uden holdninger?

Ministeren siger nej til politisering og aktivisme i forskning. Men “når forskning har potentiale til at forandre ting i samfundet, bliver det altid politisk”, konstaterer professor Stiig Markager. Forskerforum har talt med tre forskere om at have holdninger med på arbejde.

Bohr og de andre aktivister

Forskningshistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen har svært ved at forestille sig forskning uden en grad af aktivisme. Det har der været siden Platon, og det er der i dag.

Midernes mor

Marie Hammer er en usædvanlig skikkelse i dansk forskningshistorie. Hjemmegående husmor med fire børn og samtidig ulønnet zoologisk forsker og opdagelsesrejsende, der udgav 40 afhandlinger og identificerede 1.000 nye arter af mosmiden. Nu er historien fortalt i romanform af forfatteren Eva Tind.

Løn

De tjener mest

Aktindsigt viser, at Københavns Universitet er lønførende blandt lederne på landets otte universiteter. KU er også med i toppen blandt forskerne, men den højest lønnede forsker, der er betalt af A.P. Møller Fonden, er ansat på Copenhagen Business School.

Mændene sidder tungt på de høje forskerlønninger

Kun en ud af de 15 højest lønnede forskere ved de danske universiteter er en kvinde, og CBS og Aalborg Universitet har slet ikke en kvinde på deres interne løn-top-10. Køn- og arbejdslivsforsker siger, at der sker en systematisk strukturel og kulturel diskriminering af kvinderne på universiteterne.

Faste elementer

Af sted!

Forskningsprojekt om slædehunde i Grønland har fokus på “en stærk visuel profil”.

Tilskuer til bakteriernes kamp

René Bærentsen forsøger at aflure bakteriernes forsvarsmekanismer, så vi bedre ved, hvordan vi kan få skovlen under de mest sejlivede af dem.

Debat

Slå koldt vand i blodet

Politikere og meningsdannere udpeger for tiden særlige samfundskritiske studier og teoridannelser som “antividenskabelige”. Postkoloniale studier, intersektionel feminisme, queer- og raceteorier hænges til tørre i mediemaskinen. De højtråbende døgnfluer vil forsvinde igen. Som forskere må vi værne om retten til kritisk grundvidenskabelig tænkning.

Vil du opdateres på, hvad der sker?