Gå til sidens indhold
foto af graf
Foto: Tylervigen.com

Hvem styrer egentlig videnskaben i USA?

Tal for amerikanske doktorgrader viser bekymrende tendenser.

Emneord:

For tiden er det moderne at kokettere med synspunktet, at forskning skal være fri og uafhængig. Meeen … er Elfenbenstårnet nu også så uindtageligt for udefrakommende faktorer? Er forskningen virkelig så fri og uafhængig af det omgivende samfund?

Tallene viser desværre noget helt andet.

Se nu disse grafer, der afslører en mistænkelig høj grad af korrelation mellem tildelte doktorgrader i USA og forhold, som man ellers ville have forsvoret havde indvirkning på den akademiske verden. Således kliner antallet af doktorgrader inden for computervidenskab sig i foruroligende grad op ad kurven for pengemængden, der genereres af spillehaller. En korrelationskoefficient på 0,98 – det kan vist næppe være en tilfældighed.

Samme dubiøse forhold ses mellem doktorgraderne inden for sociologi og de ikke-kommercielle rumopsendelser på globalt plan. En opsendelse udløser mellem 12 og 15 doktorgrader. År efter år.

Foto af graf Foto: Tylervigen.com
Foto af graf Foto: tylervigen.com

Inden for matematik uddeles doktorgraderne angiveligt med et udpræget hensyn til mængden af oplagret uran på amerikanske atomkraftværker, og inden for ingeniørvidenskab er det – forstå det, hvo som kan – forbruget af mozarellaost, der spiller ind.

Foto af graf Foto: Tylervigen.com
foto af graf Foto: Tylervigen.com

Disse og andre opsigtsvækkende sammenfald kan i øvrigt ses i bogen “Spurious correlations” eller på forfatterens hjemmeside.

Vil du opdateres på, hvad der sker?


Læs om tilmeldingen