Dansk Magisterforening

Det er ikke kun dig: De andre mulititasker også under videomøder

En lille sidegesjæft under videomødet? Det kan være udmærket. © Foto: Paul Wright /Masterfile /Ritzau Scanpix

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Mange bruger tiden under videomøder til at løse småopgaver eller bare adsprede sig lidt. Og det er måske meget godt, hvis man vil undgå “Zoom fatigue”.

Du sidder næppe og svarer på mails, når din kollega står lige ved siden af og fortæller om noget, der har relevans for jeres fælles arbejde. Men når din kollega blot er et skærmbillede, og dine tastende hænder er uden for webkameravinklen … ah, så kan man sgu da godt lige få det ordnet imens.

Og det er ikke kun dig, der gør det. En undersøgelse blandt 100.000 Microsoft-ansatte, gennemført i samarbejde med forskere fra University College London, konstaterer, at der ved 30 procent af alle møder var deltagere, der sendte mails under mødet. Hertil kommer formodentlig en hel del multitasking – læse mails, tjekke sociale medier osv. – som ikke kunne registreres af undersøgelsen.

I en mere kvalitativ opfølgning kom der forskellige forklaringer på, at folk har andre sysler, mens de holder møde. 4 ud af 10 respondenter forklarede, at de simpelthen af tidsmæssige grunde var nødt til at udføre andet arbejde under møderne, fordi de virtuelle møder lagde beslag på en større del af deres arbejdsdag. Nogle mente, at det hjælper dem til at bevare koncentration og fokus, hvis de kan løse små opgaver, mens de lytter til mødet. Og så var der dem, der brugte mødetid på at dyrke motion eller kigge på kattevideoer, som forklarede det som en måde at håndtere et møde, som egentlig ikke føltes relevant for dem at deltage i.
Og måske er det meget godt med nogle små tricks – eller “strategier”, som det hedder i socialvidenskaberne – til at kapere de virtuelle møder. Stanford-professor Jeremy Bailenson har undersøgt de psykologiske konsekvenser af “zooming” – det nye slangverbum for at deltage i videokonferencer. I en artikel beskriver han fire grunde til, at man kan ramme tilstanden “Zoom fatigue”. En af dem er den intense og konstante øjenkontakt, som forstærkes af store skærme, der får taleren til at forekomme meget tæt på. At man konstant ser sig selv som billede på skærmen, er også en unaturlig situation, der skaber stress. Tredje faktor er den fastlåste situation, hvor man ikke kan flytte sig væk fra skærmen, og endelig er videomøder en mere krævende måde at modtage information på end fysiske møder. De er en større kognitiv belastning.

Heldigvis har Bailenson også nogle gode råd: Formindsk dit mødevindue, brug “skjul mig”-funktionen, flyt dit webkamera længere væk, så du kan flytte dig uden at forsvinde ud af billedet, og endelig: Tag en pause, hvor du bare er på med lyden, men for eksempel går rundt og bruger din krop til noget andet.

Hermed fortolket: En lille sidespringshandling under videomødet er ikke useriøst, det er sundt.

}