Dansk Magisterforening

Forskere løser verdens problemer på ti dage

Billedmontagen, der undertiden næsten har karakter af et visuelt bombardement, spiller en væsentlig rolle som modvægt til forskerne i filmen, der stort set ikke forlader deres mødelokale. © Foto: Danish Documentary

Lasse Højsgaard
Del artikel:

En ny, danskproduceret dokumentarfilm skildrer et usædvanligt møde mellem en række forskere fra forskellige videnskaber, der er sat sammen for at løse verdensproblemer.

15 forskere fra forskellige videnskaber isolerer sig i 10 dage et sted i New Mexico for at løse verdens største problemer.

Det lyder næsten som et setup til et akademisk realityshow i den bedste sendetid. Men det er faktisk et helt reelt møde, der skildres i dokumentarfilmen “Solutions” af den danske instruktør Pernille Rose Grønkjær. Filmen havde premiere ved det nyligt afholdte CPH:DOX. Den ti dage lange workshop, som Pernille Rose Grønkjær fik lov til at følge, var det tredje af slagsen. Den organisatoriske ramme er et projekt ved navn “The Growing Gap between our Physical and Social Technologies” ved Santa Fe Institute. Bagmanden er den danske fysiker Steen Rasmussen, professor og leder af Center for Fundamental Living Technology (FLinT) på SDU og ekstern professor ved Santa Fe Institute.

“Det er en gammel videnskabelig tradition, at man indkalder til en workshop for at belyse forhold, som vi ikke forstår. Alle ved, at hvis man har forskellige perspektiver på problemstillingerne, så er der større chancer for at få nye indsigter. Det usædvanlige ved disse videnskabelige møder er, at de handler om vores fremtid. Derfor måtte møderne også have usædvanligt mange forskellige kompetencer til stede”, fortæller Steen Rasmussen ifølge pressematerialet.

Radikale løsninger

Mødet fandt sted i 2018 – før verden gik af lave. Men før coronaen var der sandelig også problemer, som desværre ikke kan løses med vacciner: global opvarmning, økonomisk ulighed, for meget disinformation, for lidt demokrati, dataophobning med følgende misbrugsrisici.

Som seer i biografmørket følger man de 15 forskere, der på skift holder oplæg og præsenterer problemer, visioner omkring nye teknologier og ideer og til sidst løsningsforslagene. Filmisk set er det noget af en udfordring, for alt foregår i et ganske ordinært mødelokale, hvor actionniveauet kulminerer, når en deltager rejser sig for at strække benene. Men Pernille Rose Grønkjær kompenserer med et sandt bombardement af montagebilleder, der illustrerer problemstillingerne og banker tempoet i vejret.

Gengivelsen af workshoppen er inddelt i tre dele: problemer, visioner og løsninger, og suspenseelementet er naturligvis: Hvad er så de fantastiske løsninger?

Og løsningerne kommer – mere eller mindre – flere af dem sågar ganske radikale. Eksempelvis retter professor Johan Bollen fra Indiana University en kraftig advarsel mod sociale mediers psykosociale konsekvenser og advokerer blandt andet for at begrænse antallet af kontakter på Facebook.

Klaus Lackner, leder af Center for Negative Carbon Emissions, er klimaeksperten. Han er til solceller og “carbon catching” – en teknologi, han i øvrigt selv er førende inden for. Esther Dyson er ikke videnskabskvinde, men højt profileret investor. I det lys er hendes løsning på økonomisk ulighed særlig interessant: Beskat formuer i stedet for lønninger.

Økonomien bliver “final solution”

I det hele taget ender det økonomiske aspekt med at stå øverst i løsningshierarkiet. Der opstår angiveligt en konsensus blandt forskerne om, at den neoklassiske økonomiske tankegang og de gældende vækstbegreber generelt driver verdenssamfundet i de forkerte retninger. Løsningen er derfor indførelsen af et nyt økonomisk værdi- og vækstbegreb: Værdi opstår ved løsningen på humane problemer, og vækst er udtryk for en stigende værdimængde.

Her sluttede filmen desværre, så hvad der siden sker med det nye værdibegreb og de øvrige løsninger, må man nok finde ud af ved at følge “The Growing Gap between our Physical and Social Technologies”-projektet.

Filmen “Solutions” vil ifølge filmselskabet blive vist igen senere ved en række forskellige events.

}