Dansk Magisterforening

Muren, der skal standse Sahara

© Foto: UNCCD/MakeWawes Media

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Med en check på 14 milliarder euro er der nyt håb for et storslået projekt, der skal skabe et grønt bælte tværs over Afrika, hvor kontinentet er allerbredest.

En mur mod den grådige Sahara-ørken, en ekstra lungelap til jordkloden og verdens største levende organisme.

Det er de løfterige perspektiver for projekt “Great Green Wall” (GGW). Ideen er at plante skov i et 15 kilometer bredt og 8.000 kilometer langt bælte gennem Sahel-regionen, der gennemskærer Afrika fra Senegal og Mauretanien i vest til Sudan og Eritrea i øst. Målsætningen er at genoprette 100 millioner hektarer ufrugtbart land, skabe 10 millioner grønne job og gennem vegetationen binde 250 millioner tons kulstof i år 2030.

Den grønne slange kryber dog kun langsomt frem – langsommere end håbet, da de første planter blev stukket i jorden i 2007. Projektet er blevet en mere kompleks størrelse, blandt andet fordi der er flere måder at genoprette ufrugtbar jord på end ved at plante skov, og fordi projektet har mange partnere med forskellige prioriteter. Og det har igen fået donorerne til at tøve.

Nu er der dog godt nyt for projektet, nemlig lyden af klirrende mønter.

Ved det internationale topmøde “One Planet Summit for Biodiversity” i Paris i begyndelsen af året annoncerede Frankrigs præsident, Macron, et initiativ med navnet “The Great Green Wall multi-actor Accelerator” og med det en bevilling på 14,3 milliarder euro.

Indsatsen vil gå ud på at investere i både landgenopretning, landbrug og infrastruktur, men også på at styrke koordineringen, monitoreringen og resultatmålingen af projektet. Metoden er nu formelt ikke at skabe et bælte af skov, men “en mosaik af grønne og produktive landområder”, men ellers er målsætningerne de samme.

Ideen om Great Green Wall udsprang helt tilbage i 1970’erne, hvor Sahel-regionen i stigende grad oplevede, at jorden blev ufrugtbar på grund af tørke og ikkebæredygtig udnyttelse. Det skabte en stigende fattigdom, der kastede yderligere problemer af sig i forhold til konflikter og migration. Her opstod tankerne om at genoprette den ødelagte jord, som fik øget tilslutning op gennem 1980’erne. Det var dog først i 2007, at projektet blev en realitet under ledelse af Den Afrikanske Union med deltagelse af 11 lande. Det antal er senere udvidet til 20.

Ifølge GGW’s egne oplysninger har især Etiopien og i nogen grad Niger, Nigeria, Burkina Faso og Senegal fået genoprettet ganske store landområder. Tallene kommer dog fra landene selv, og som en rapport fra efteråret peger på, vil det være et vigtigt skridt at få uafhængige forskere til at undersøge og validere resultaterne for at undgå intern mistro mellem partnerne.

Ifølge samme rapport, der blev udarbejdet af FN’s organisation til bekæmpelse af ørkendannelse (UNCCD), der er partner i projektet, ville det kræve omkring 33 milliarder amerikanske dollars at realisere projektet. Nu er omkring halvdelen af pengene altså i hus.

© Foto: UNCCD/MakeWawes Media
}