Gå til sidens indhold

344

344

Tema om universiteter under angreb

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Universiteter under angreb

Udflytning af universiteterne

Udflytningsplan er reelt en ny dimensionering

Universiteterne skal skære optaget i de store byer, men økonomisk set vil det bedre kunne betale sig at lukke uddannelser frem for at flytte dem. Danske Universiteters direktør har mistanke om, at regeringen reelt ønsker færre universitetsuddannede.

Forskerarbejdspladser kræver “kritisk masse”

Med satellitcampusser i fire provinsbyer praktiserer SDU allerede den udflytning, regeringen efterspørger. Resultatet er VIP-miljøer, der nogle gange er problematisk små. “Man skal ​nok op på ​omkring en 20 ​stykker for at have et velfungerende akademisk miljø”, siger TR.

Faste elementer

Bronzens skjulte rejsespor

På et tidspunkt omkring år 1600 før Kristi fødsel udvidede Danmark – altså de mennesker, der boede i det område, der senere blev Danmark – deres europæiske handelsnetværk. Kobber, som er den primære bestanddel af bronze, var i flere hundrede år blevet importeret gennem handel i Centraleuropa og over Nordsøen. Men nu begyndte handlen at strække sig helt ned syd for Alperne.

Et dybt kig i kalenderen

Gamle kalendere er mere end tidsmålere. De havde grundlæggende indflydelse på kultur og dag­ligliv, fortæller Mikkel Bøg Clemmensen, der studerer kalendere i Mexico omkring koloniseringen.

Debat

Centraliseret decentralisering

Regeringens udflytningsplaner er symptomatiske og selvmodsigende. Det politiske system var selv med til at centralisere og topstyre uddannelsesmaskinen. Nu vaskes der hænder i fuld offentlighed. Men selvom der skulle blive oprettet nye uddannelser i Holbæk, Ringkøbing og Svendborg, vil de alligevel stadigvæk blive styret efter centralt fastsatte kriterier.

Vil du opdateres på, hvad der sker?