Dansk Magisterforening

Et blåt tæppe i ørkenen

© Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Indien blev klimatopmødets skurk, da landet ikke ville gå med til at udfase kulkraften. Ikke desto mindre er det i Indien, man finder verdens størst solcellepark – et solpaneltæppe på størrelse med Fanø.

FN’s klimatopmøde i Glasgow – COP26 – blev afsluttet med en lidt blandet modtagelse af klapsalver og buh-råb. Flest buh-råb lød der mod den indiske delegation, der insisterede på, at kul ikke skal “udfases”, hvorfor formuleringen i aftalen blev, at brugen af kul skal “nedtrappes”.

“Udviklingslandene må stadig tage hensyn til deres mål om udvikling og om at nedbringe fattigdom”, forklarede den indiske miljøminister.

Indien er verdens næststørste forbruger af kul, kulindustrien er en enorm økonomisk faktor, og de relativt store kulreserver ses af regeringen som et middel til at løfte levestandarden i det store land.

På en gang lyseslukker og så alligevel inspirator. Det er nemlig i Indien, man finder verdens største solcellepark. Ude i den glohede Rajasthan-ørken ligger området Bhadla. Det regnes for ubeboeligt på grund af temperaturerne, der typisk når op på 46-48 grader. Men siden 2015 har man skabt en solcellepark med en samlet strømkapacitet på 2.245 megawatt.

Til sammenligning er Danmarks samlede vindmøllekapacitet lidt over 6.000 megawatt – altså 6 gigawatt.
Anlægget består af 10 millioner solpaneler, der spreder sig ud over 5.700 hektar – et areal omtrent på størrelse med Fanø. De mange solpaneler bliver rengjort af robotter.

Bhadla Solar Park, som anlægget hedder, er dog kun et af mange skridt i det store lands planer for bæredygtige energikilder. I 2015 bebudede den indiske regering en målsætning om en kapacitet af grøn elektricitet på i alt 175 gigawatt ved slutningen af 2022. Heraf skal 100 gigawatt komme fra solenergi.

Flere kilder tvivler dog på, at Indien vil nå det mål. Den 12. august annoncerede energiministeriet, at man havde rundet milepælen på 100 gigawatt i alt. Og set i forhold til det hidtidige tempo tvivler mange eksperter på, at Indien når at etablere yderligere 75 gigawatt i de resterende måneder.

Endnu mere inspiration kan man finde hos Indiens nabo i nordøst, Kina. Et studie gennemført af forskere fra Harvard og tre kinesiske universiteter vurderer, at Kina i 2023 vil kunne producere og distribuere strøm fra solenergi til samme pris som fra kulkraftværker. Kapaciteten af grøn energi i Kina var ved slutningen af 2020 281 gigawatt vindenergi og 253 gigawatt solenergi. Kina har dog også en lang vej foran sig. Vil man leve op til egne målsætninger, kræver det, at solenergikapaciteten årligt vokser med 80 gigawatt frem til 2030

© Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix
}