Dansk Magisterforening

Hundredårsbraget i Stillehavet

© Foto: Ritzau Scanpix

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Vulkaneksplosionen i øriget Tonga kunne høres 10.000 kilometer væk

Det er en skræmmende, men også fascinerende oplevelse, når Jorden spiller med sine kæmpekræfter.

Vulkanudbruddet i østaten Tonga i Stillehavet var sådan en opvisning. Eksplosionen fra Hunga Tonga, som vulkanen hedder, udløste en sky af aske, der tydeligt kunne ses fra rummet – næsten som en vorte på jordoverfladen.

Paddehatteskyen, der dannedes ved eksplosionen, havde ifølge NASA Earth Observatory en diameter på op til 500 kilometer. Efterfølgende blev der registreret askeskyer så højt som 39 kilometer oppe over Jordens overflade, hvilket er det højest registrerede nogensinde.

De tal gør det relevant at sammenligne udbruddet med udbruddet på Mount Pinatubo i Filippinerne i 1991, der regnes som et af historiens største. Det udbrud skabte også en sky med en diameter på 500 kilometer, og i alt blev 5 kubikkilometer materiale sprøjtet ud i atmosfæren fra Mount Pinatubo.

Hunga Tonga-udbruddet gik hele verden rundt – i mere end én forstand. Eksplosionen skabte en trykbølge, der med lydens hastighed spredte sig ud over hele jordkloden. I Europa kunne det registreres med barometerstigninger på mellem 2 og 3 millibar. Også danske meteorologer meldte om udsving.

Men det mest fantastiske er braget.

Iris Caldentey bor i byen Palmer i Alaska. Hun fortæller til mediet Alaska Public, hvordan hun og hendes børn lørdag morgen lå og sov fredeligt, da hun vågnede af nogle høje, mærkelige lyde.

“Det er, som jeg forestiller mig, at Pearl Harbour har lydt – bum, bum, bum – det var intenst”, siger hun.

Forskeren Ken Macpherson fra Wilson Alaska Technical Center beskæftiger sig med centerets lyttestationer, som også registrerede udbruddet. Men lytteapparaterne er indstillet til at registrere lavfrekvente lydbølger, som ikke kan høres af det menneskelige øre. De hørbare frekvenser kan normalt ikke sprede sig over store afstande.

“Men det ser ud til, at Tonga-eksplosionen var så voldsom, at selv hørbare, højfrekvente signaler har bevæget sig næsten 10.000 kilometer og er blevet hørt ud over store dele af staten”, siger han til Alaska Public.

Ifølge målingerne toppede lydbølgerne i Alaska lørdag morgen omkring 4.30, og det passer med rapporterne fra personer, der fortæller at have hørt lydene.

“Jeg må være ærlig og sige, at jeg først var lidt skeptisk, da jeg hørte om rapporteringerne. Men det passer med tidspunktet, og alt i alt ser det ud til, at braget faktisk kunne høres i Alaska, hvilket jo er helt vildt”, siger Ken Macpherson.

I betragtning af Hunga Tonga-udbruddets voldsomhed er det næsten mirakuløst, at der kun er rapporteret ganske få tab af menneskeliv. I Tonga meldtes tre personer at være døde, mens to i Peru er omkommet på grund af den efterfølgende tsunami, som påvirkede kysterne i Stillehavet, Japan, Alaska og Sydamerika.

© Foto: Ritzau Scanpix
}