Gå til sidens indhold

Forskerforum nr. 2, 2022

Forskerforum nr. 2, 2022

Tema om karriereveje

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Forsker: Ligestillingstiltag mod bias gør ingen forskel

Danske universiteter følger EU’s krav om at forebygge ubevidst kønsbias. Det er imidlertid ikke et stort problem i Norden, og tiltagene har typisk ingen positiv effekt, siger den norske kønsforsker Liza Reisel, der har sammenlignet ligestillingstiltag på universiteter i Norge, Sverige og Finland.

Novo Nordisk Fonden vil trække lod om bevillinger

I et forsøg over tre år vil Novo Nordisk Fonden bruge lodtrækning til at udvælge en del af de forskningsprojekter, der får støtte. “Jeg oplever en vis tendens til konservatisme, når man uddeler midler”, forklarer Lene Oddershede fra fonden.

Karriereveje

Byurakn skiftede KU ud med Novo

Byurakn Ishkhanyan har skiftet humanistisk universitetsforskning ud med et job som statistiker hos den danske medicinalgigant Novo Nordisk, men de faglige forskelle er faktisk ikke så store, som det måske lyder til, siger hun.

Lektoren er en truet art

Lektorernes andel af det videnskabelige personale er næsten blevet halveret de sidste 20 år. De er fanget i en udvikling, hvor den stigende mængde eksterne ressourcer går til forskningseliten og et stort lag af løstansatte. Men konsekvensen af færre lektorer er dårligere undervisningskvalitet og mindre diversitet i forskningen.

Faste elementer

Havgræs klarer ærterne

Det binder drivhusgasser, beskytter kysterne, sikrer biodiversitet og gavner fiskeriet. Desværre bliver der mindre og mindre af det smarte havgræs.

Ny viden lever af problemer

Et velformuleret problem kan være en scene, der åbner sig for skabelsen af ny viden. I et videnskabsteoretisk ph.d.-projekt tager Anna Cornelia Ploug afsæt i Hegel og fransk filosofisk tradition med henblik på at fremstille en dialektisk problemmetode.

Vil du opdateres på, hvad der sker?