Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 4, 2022

Tema om det gode forskningsmiljø

Download magasin

Styrelse kritiserer hastværk ved genansættelse af AAU-rektor

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der fører tilsyn med universiteterne, mener, at det havde været mere naturligt, hvis Aalborg Universitet havde ventet med at ansætte rektor, til efter at den nye bestyrelsesformand og to nye medlemmer var blevet fundet. Juraekspert vurderer, at det kun kan opfattes som en kritik af AAU-ledelsen.

Henrik Dahl lyver i debatindlæg, hvor han beskylder forskere for at bedrive pseudoforskning

Forskerforum kan dokumentere, at folketingspolitikeren Henrik Dahl lyver om, at han har modtaget sagsakterne i en klagesag fra en studerende. I virkeligheden har han fået dem af højrefløjsaktivisten Jacob Naur, der er berygtet for at sende en strøm af grundløse klager over forskere til universiteterne. Selv kalder Henrik Dahl det en ligegyldig misforståelse, som han beklager, mens en ekspert mener, at han udstiller sig selv som utroværdig.

Projekt skal genopfinde forskerens rolle i den offentlige debat

Professor MSO Jacob Dahl Rendtorff vil med inspiration fra Sartre og Hannah Arendt forske i ideen om ”den offentlige intellektuelle”, der – uden at lade sig hæmme af faggrænser – tager ansvar for samfundsudviklingen.

Forskeraktivist i skarpe anklager om ledelsessvigt

I et åbent brev kritiserer ph.d.-studerende Maria Toft sine ledere for at beskytte en kultur omkring tvungne medforfatterskaber og for ikke at respektere og beskytte retten til barselsorlov.

Protesterende forskere inviteret til møde hos ministeren

Der var indkaldt til god, gammeldags demonstration på Christiansborg Slotsplads, da en gruppe forskere markerede overrækkelsen af et “frihedsbrev” til forskningspolitikerne.

Forskere mister deres læge, når de vil dygtiggøre sig i udlandet

Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet, mistede sin familielæge gennem 20 år, fordi hun tog ti måneder på forskningsophold i Australien, til trods for at hun under opholdet fortsat var ansat på ITU og betalte skat af sin løn i Danmark.

Biodiversitetsforskere: Modstandere chikanerer os med endeløse klager, tilsvininger og ansøgninger om aktindsigt

Et forskerhold fra Aarhus Universitet er blevet renset for en anklage om brug af tvivlsom forskningspraksis i forbindelse med en rapport om en dansk naturindikator, der skal måle biodiversiteten, men klagen er blot en af metoderne, som deres modstandere benytter til at chikanere dem og forsøge at ødelægge deres troværdighed, siger to af forskerne.

“Klagesagen handler udelukkende om, hvad der er god videnskabelig metode”

Kjeld Hansen, der har klaget over en naturvidenskabelig forskningsrapport fra Aarhus Universitet, afviser, at det er chikane, at han klager over og søger om aktindsigt i forskernes arbejde. Det handler om at sikre den videnskabelige kvalitet.

Nyheder

Datanørder har fundet koden til det gode forskningsmiljø

Forskningsgruppen NERDS på ITU er blevet kåret som Danmarks bedste forskningsmiljø. Et sted, hvor man deler tingene med hinanden – lige fra de gode ideer til klagen over, at ens forskning går dårligt. Det fortæller de unge forskere, der har indstillet deres arbejdsplads.

Pris skal sparke gang i diskussion om det gode forskningsmiljø

Det handler ikke så meget om prisen, men om at lære, hvad der skaber forskningsmiljøer, hvor unge kan trives og udvikle sig fagligt, siger Line Burholt Kristensen fra Det Unge Akademi.

Det gode forskningsmiljø

Et grønt håb i Nordsøen

BrintØ – en kunstig ø på Doggerbanke – vil kunne dække en stor del af EU’s forbrug af grøn brint. Et kapitalforvaltningsselskab har pengene klar.

Danske spor i historiske grusomheder

Belgiske kolonister spredte død og lemlæstelse i Congo i slutningen af 1800-tallet, men de fik hjælp af mange danskere, der søgte eventyret, men endte som medskyldige i grusomme forbrydelser. Det skriver Sine Maria Vinther ph.d.-projekt om.

Studerende var prøvekaniner – og de elskede det

I stedet for at lære sine kursister om klassisk forskningsformidling kastede Marianne Achiam de studerende ud i eksperimenter for at søge efter nye formidlingsgreb.

Finske ph.d.er forsvarer videnskaben med draget sværd

Den står på høje hatte og champagneslebne sværd, når finnerne afslutter deres ph.d.-forløb.

Faste elementer
}