Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 6, 2022

Tema om finanskrise

Download magasin

Ulvetid

Oven på udflytning og reduktion af uddannelsespladser og under indtryk af de aktuelle valgoplæg kan man få fornemmelsen af, at de sorte skygger trækker sig sammen over det danske universitetslandskab.

Leder

RUC er det mest skæve universitet

Unge fra akademikerfamilier har ti gange større chance for at få en kandidatgrad fra Roskilde Universitet end unge med arbejderklassebaggrund, viser undersøgelse. Det gør RUC til det mest socialt skæve danske universitet, men uligheden skyldes primært beliggenhed og uddannelsesportefølje og ikke manglende indsats for at bryde den sociale arv, vurderer forsker. RUC-rektor Hanne Leth Andersen anerkender problemstillingen, men siger, at RUC har som ambition at bidrage til at løfte uddannelsesniveauet i Region Sjælland, og man prioriterer også at gøre uddannelserne mere anvendelsesorienteret.

AU går enegang i jagten på afløseren for forældet studieadministrativt it-system

Det mere end 25 år gamle it-system STADS har længe været modent til udskiftning, men ministeriet og universiteterne har de sidste fire år ikke kunnet enes om en fælles afløser. Nu går Aarhus Universitet solo, mens de syv øvrige universiteter fortsætter samarbejdet uden ministeriet.

Ny bog: Beskyttelsen af forskningsfriheden halter bagefter i Danmark

Retten til at offentliggøre forskningsresultater er ikke godt nok sikret i loven, og standardkontrakter med ulovlige tavshedsklausuler flyder stadig på ministeriets hjemmeside. Forfatterne til ny bog om forskningsfrihedens juridiske rammer mener, at der er brug for en lov- og kulturændring.

Ny bog guider læseren gennem forskningsfrihedens mange dilemmaer

Bogen peger på vigtige dilemmaer og uafklarede forhold, og så dokumenterer bogen, at der stadig er nok at tage fat på, hvis forsknings friheden skal håndhæves, skriver anmelderen.

Flere takker nej til deres studieplads

Et stigende antal unge siger nej tak til deres studieplads. På Aarhus Universitet sagde 13 procent nej ved årets optag mod 10 procent i 2020. Tendensen undrer, men skyldes formentlig gode muligheder for at finde et job.

Eksperimentet på Marbjerg Mark: “Det var helvede og paradis – alt sammen på én gang”

For Ilja Wechselmann, en af de første RUC-vejledere, står RUC’s første år som noget ganske enestående i dansk uddannelseshistorie. “Det selv at få lov til at lave et universitet … det er gudsbenådet”.

Nyheder

Store underskud truer universiteterne

Universiteterne forventer store underskud i år bl.a. som følge af energiprisernes himmelflugt, tab på de finansielle markeder og faldende uddannelsesindtægter, delvist som konsekvens af udflytningsplanen. På Aarhus Universitet har det allerede ført til ansættelsesstop og varsling om afskedigelser på DPU.

Universiteter sænker temperaturen til 19 grader

Universiteterne er som selvejende institutioner ikke forpligtet til at følge regeringens anbefaling om at sænke temperaturen i offentlige bygninger, men de har alligevel tænkt sig at følge trop.

Finanskrise

Goliat i Lilliput

Fotografen Tom Shlesinger kombinerer en livslang passion for dykning og undervandsfoto med sin forskning af livet omkring koralrevene.

I kamp mod metanprutter

Tangtilsætning ligner en fuser, men det nye Stof X viser til gengæld rigtig lovende resultater. Mirka Mølgaard Thorsteinsson undersøger tilsætningsstoffer, der kan nedsætte metanproduktionen i køers fordøjelsessystem.

Skriveteknologi har stået stille i 30 år

Prøv at udskifte dit hakkebræt af et tekstbehandlingsprogram, foreslår forsker i digital kreativitet.

Faste elementer

Havde politikerne lyttet til humanister, havde de ikke gjort os afhængige af Putins gas

Der var klare tegn på, at Putin ville gå i krig mod Ukraine, hvis man kender russisk historie, men holdningen hos politikerne, i Danmark såvel som internationalt, er, at humanistiske analyser er overfladiske og irrelevante, og derfor ignorerede de advarslerne.

Debat
}