Gå til sidens indhold

Forskerforum nr. 6, 2022

Forskerforum nr. 6, 2022

Tema om finanskrise

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Leder

Ulvetid

Oven på udflytning og reduktion af uddannelsespladser og under indtryk af de aktuelle valgoplæg kan man få fornemmelsen af, at de sorte skygger trækker sig sammen over det danske universitetslandskab.

Nyheder

RUC er det mest skæve universitet

Unge fra akademikerfamilier har ti gange større chance for at få en kandidatgrad fra Roskilde Universitet end unge med arbejderklassebaggrund, viser undersøgelse. Det gør RUC til det mest socialt skæve danske universitet, men uligheden skyldes primært beliggenhed og uddannelsesportefølje og ikke manglende indsats for at bryde den sociale arv, vurderer forsker. RUC-rektor Hanne Leth Andersen anerkender problemstillingen, men siger, at RUC har som ambition at bidrage til at løfte uddannelsesniveauet i Region Sjælland, og man prioriterer også at gøre uddannelserne mere anvendelsesorienteret.

Ny bog: Beskyttelsen af forskningsfriheden halter bagefter i Danmark

Retten til at offentliggøre forskningsresultater er ikke godt nok sikret i loven, og standardkontrakter med ulovlige tavshedsklausuler flyder stadig på ministeriets hjemmeside. Forfatterne til ny bog om forskningsfrihedens juridiske rammer mener, at der er brug for en lov- og kulturændring.

Flere takker nej til deres studieplads

Et stigende antal unge siger nej tak til deres studieplads. På Aarhus Universitet sagde 13 procent nej ved årets optag mod 10 procent i 2020. Tendensen undrer, men skyldes formentlig gode muligheder for at finde et job.

RUC – barn af en uhellig alliance

Det er ikke mange gange i verdenshistorien, at arbejdsgivere, socialdemokrater og marxister har været enige. Men RUC kunne de enes om … for en stund.

Finanskrise

Store underskud truer universiteterne

Universiteterne forventer store underskud i år bl.a. som følge af energiprisernes himmelflugt, tab på de finansielle markeder og faldende uddannelsesindtægter, delvist som konsekvens af udflytningsplanen. På Aarhus Universitet har det allerede ført til ansættelsesstop og varsling om afskedigelser på DPU.

Faste elementer

Goliat i Lilliput

Fotografen Tom Shlesinger kombinerer en livslang passion for dykning og undervandsfoto med sin forskning af livet omkring koralrevene.

I kamp mod metanprutter

Tangtilsætning ligner en fuser, men det nye Stof X viser til gengæld rigtig lovende resultater. Mirka Mølgaard Thorsteinsson undersøger tilsætningsstoffer, der kan nedsætte metanproduktionen i køers fordøjelsessystem.

Debat

Vil du opdateres på, hvad der sker?