Gå til sidens indhold
Månedens foto: Jødefisk
Foto: Tom Schlesinger
Månedens foto

Goliat i Lilliput

Fotografen Tom Shlesinger kombinerer en livslang passion for dykning og undervandsfoto med sin forskning af livet omkring koralrevene.

Emneord:

Da fotograf og marinbiolog Tom Shlesinger så den store jødefisk bryde igennem stimen af hestemakrel, kom han til at tænke på historien om Gulliver, der kommer til landet med de små mennesker.

Jødefiskens engelske navn er Goliath grouper, og så blev fotografiets titel “Goliat i Lilliput”.

Billedet er taget ved Palm Beach i Florida, hvor jødefiskene samles for at gyde i august og september. Jødefisken, der kan blive op til 2,5 meter lang og veje 350 kg, har været en attraktiv fangst, og bestanden i Atlanterhavet gik kraftigt tilbage på grund af overfiskeri i 70’erne og 80’erne. Fiskeriet af den blev forbudt, og nu er bestanden ved at komme sig – faktisk så meget, at man overvejer igen at gøre den lovlig at fiske.

For Tom Shlesinger er dykning og undervandsfotografi både en hobby og en del af hans arbejde som forsker. Han voksede op i Israel ved kysten til Det Røde Hav og begyndte at dykke allerede som seksårig. Siden har livet under havoverfladen været hans store interesse, særlige korallerne, som siden også er blevet hans forskningsfelt.

Han er postdoc ved Florida Institute of Technology, hvor han studerer koralrevs økosystemer. Eksempelvis var han for nylig medforfatter på en tidsskriftsartikel omkring afblegningen af koralrev som resultat af klimaforandringerne.

Hans fokus er på Det Røde Hav, hvor han voksede op, og han bruger ikke mindst nætterne til at studere og fotografere koralrevenes og deres indbyggeres reproduktion og natlige ageren. Over de senere år har han tilbragt mere end 300 nætter under havets overflade i en våddragt.

Fotografiet af Goliat i Lilliput blev hædrende omtalt i årets BigPicture-konkurrence, som regnes for en af de vigtigste fotokonkurrencer inden for natur og dyreliv. Konkurrencen afholdes af California Academy of Sciences.

Månedens foto: Jødefisk

Vil du opdateres på, hvad der sker?