Gå til sidens indhold

Forskerforum nr. 7, 2022

Forskerforum nr. 7, 2022

Tema om universitetsloven

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Leder

Nyheder

Ekspert: Ulovlige kontrakter flyder på ministeriets hjemmeside

Uddannelses- og Forskningsministeriet har standardkontrakter liggende, som forskere anbefales at benytte, når de samarbejder med private virksomheder, men kontrakterne er ulovlige, fordi de pålægger forskerne en alt for vidtgående tavshedspligt, vurderer juraprofessor. Ministeriet vil nu undersøge problematikken.

Rundt om Morten

For første gang i 25 år har Danmark vundet en Nobelpris. En strålende Morten Meldal kunne lade sig hylde af kollegerne, i medierne og nu til sidst også af den svenske konge og hele tabernaklet ved nobelprisfesten. Men hvad er det for en forsker og kollega, der gemmer sig bag succeshistorien? Forskerforum giver ordet til en stribe af de fagfæller, der i forskellige perioder har været tæt på Morten Meldal.

Nobelpris giver taletid

Der er stor forskel på, hvordan danske nobelpristagere har brugt deres berømmelse. Skou blev forskningspolitisk aktivist, Jerne trak sig ud af rampelyset, og Niels Bohr gjorde KU til fysikkens Mekka.

Open access-tidsskrifter kan score flere læsere

Medarbejdere på Det Kongelige Bibliotek hjælper tidsskrifter med at blive registreret i internationalt open access-indeks, og det øger den internationale synlighed. Håbet er at skubbe på en open access-udvikling, der ellers ser ud til at have tabt pusten.

Tema om universitetsloven

Rektorer: Intet i loven står i vejen for medinddragelse

Rektorerne på AU og SDU er enige om, at universitetsloven ikke står i vejen for ordentlig inddragelse af medarbejderne. Det handler om at skabe en kultur byggende på gensidig tillid og vilje til at lytte til hinanden og ikke om at ændre lovparagrafferne, mener de.

Faste elementer

Et rigtigt julestudie

Hvordan skaber man – år efter år – en historie og et fiktivt univers, der får en million mennesker til at tænde for tv-julekalenderen hver eneste dag? Det undersøger Nathali Herold Solon Pilegaard i sit ph.d.-projekt.

Vær lidt sjov – det fremmer læringen

Humor i undervisningen er mere end underholdning. Det skaber et bedre læringsrum i forhold til relationer og plads til fri og kreativ tænkning. Det fortæller Martin Einfeldt om i en ny bog.

Skriftlig protest mod digital inhumanisering

Lektor Jes Lynning Harfeld modtog en skriftlig – håndskreven – eksamensopgave og prøvede forgæves at få den gjort gyldig i AAU’s eksamenssystem. Han hylder digital effektivitet, men spørger alligevel: Har vi mistet noget?

Vil du opdateres på, hvad der sker?