Gå til sidens indhold

Forskerforum nr. 2, 2023

Forskerforum nr. 2, 2023

Tema om kunstig intelligens

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Universiteter ramt af den perfekte storm

Næsten alle universiteter melder i dette forår om store underskud, nedskæringer og fyringer. Ulykker i form af optagsfald, politisk pres og internationale krigskonjunkturer skyllede ind over landet i 2022 og har efterladt blødende pengekasser. “Det er den perfekte storm”, siger formanden for direktørudvalget i Danske Universiteter.

Sag om parasitter i svin sår tvivl om kontrollen med forskningsdata på KU

Det bryder med centrale principper for ansvarlig forskningspraksis, når Københavns Universitet accepterer, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer ejer og kontrollerer data fra et erhvervs-ph.d.-projekt om parasitter i svinekød, mener professor og ekspert. Alligevel har universitetets praksisudvalg afvist at behandle klagesagen.

Tema

Robotterne vil forandre universiteterne – alle fag skal gentænkes

Det handler ikke kun om at konstruere eksamener, hvor studerende ikke kan snyde med hjælp fra kunstig intelligens. Det er samtlige universitetsfag, der skal gentænkes i lyset af den nye teknologi, og alle undervisere må spørge sig selv: Hvad kan jeg, som ChatGPT ikke kan lige så godt? Fire forskere sætter perspektiv på AI’s betydning.

Faste elementer

En verden af hvirvelløst liv på ishavets bund

Fransk fotograf og forsker har været dybere end nogen andre fotografer. En dykkerekspedition ved Antarktis, der krævede to års forberedelse, har skabt enestående billeder af områdets enorme biodiversitet.

Data fra tegninger, legetøj og ler

Ph.d.-studerende Ene Ernst Hoppe blev sat til at udforske nye måder at indsamle kvalitative data på, som ikke kun er baseret på ord og sprog. Det åbnede en stor kasse af værktøjer, som hun bruger i sit projekt om elevers oplevelse af naturfag i folkeskolen.

Fra front til forskningsminister

Ukraines nyudnævnte minister for forskning og uddannelse måtte vente to dage på at tage til samtale om jobbet, da hans bataljon var involveret i et større russisk tankangreb.

Vil du opdateres på, hvad der sker?