Gå til sidens indhold
Ukraines uddannelses- og forskningsminister, da han endnu var ved fronten – godt i gang med værket “Kobzar” af Ukraines nationalpoet Taras Sjevtjenko
Ukraines uddannelses- og forskningsminister, da han endnu var ved fronten – godt i gang med værket “Kobzar” af Ukraines nationalpoet Taras Sjevtjenko.
Foto: Privat
Bagsiden

Fra front til forskningsminister

Ukraines nyudnævnte minister for forskning og uddannelse måtte vente to dage på at tage til samtale om jobbet, da hans bataljon var involveret i et større russisk tankangreb.

Emneord:

Dansk forskning har haft mange ministre gennem de sidste 13 år, og de har sjældent nået at sætte de store personlige aftryk på sektoren. Derfor har man af og til hørt efterlysningen af en “stærk” minister på posten. En kriger, der har mod og vilje til at stå fast over for regeringstoppen og kæmpe for sit ressortområde.

Har man det synspunkt, kan man måske skæve lidt misundeligt til forskerkollegerne i Ukraine. Her har præsident Zelensky netop udnævnt en ny uddannelses- og forskningsminister, der kommer direkte fra skyttegravskampene mod de russiske invasions­styrker.

Det er den 50-årige Oksen Lisovyi, der er uddannet ved Kyiv National University of Culture and Arts og forsvarede en ph.d.-afhandling i filosofi i 2012. Siden 2010 har han været leder af Ukraines Minor Academy of Sciences, der støtter videnskabsaktiviteter for unge, blandt andet 150 sommerskoler i forskellige egne af landet. Han var også blandt initiativtagerne til det første videnskabs­museum i Ukraine, der blev åbnet i 2020.

Men da russerne invaderede i begyndelsen af 2022, meldte Oksen Lisovyi sig som frivillig soldat, og i næsten et år har han været en del af “95th Air Assault Brigade”. De indledende samtaler om hans overtagelse af stillingen som minister blev ført som Zoom-møde fra hans base ved fronten. Men da hans bataljon blev involveret i et større tankangreb, måtte han vente to dage på at kunne tage til samtale om stillingen i Kyiv. Det fortalte han i en samtale med Tymofiy Mylovanov, præsident for Kyiv School of Economics.

Anklaget for plagiat

Ifølge Oksen Lisovyi selv har hans personlige konflikt med russerne stået på hele hans liv. En måned efter hans fødsel blev hans far, Vasel Lisovyi, dømt 11 års internering af de sovjetiske myndigheder for dissidens.

“Min deltagelse i krigen mod imperiet begyndte mod min vilje, en uge før jeg blev født. Jeg voksede op i krigstilstand i form af intellektuel modstand mod imperiets selvmorderiske absurditet”, har Oksen Lisovyi udtalt til mediet Vikna Novyny.

Den nye minister har dog fra starten fået sit at kæmpe med. På dagen for sin udnævnelse blev Oksen Lisovyi indklaget for at have plagieret i sin ph.d.-afhandling. Anmelderen er organisationen Ukranian Pacifist Movement, der politisk arbejder for at begynde fredsforhandlinger med Rusland.

Oksen Lisovyi har på sin Facebook-profil svaret, at han nu har indsendt afhandlingen til det nationale kontor for kvalitetssikring af højere uddannelser. Han vil senere offentliggøre afgørelsen, og hvis han bliver kendt skyldig i plagiat, vil han frasige sig sin akademiske titel.

Vil du opdateres på, hvad der sker?