Gå til sidens indhold
Bucharest University
Foto: Diego Delso

Rumæniens proportionelle perle

En liste over Europas smukkeste universiteter har Bucharest University på førstepladsen på grund af biblioteks­bygningens næsten ideelle proportioner. Skørt parameter – men bygningen er flot.

Emneord:

Europas smukkeste universitet? Den kåring er vel næsten lige så vilkårlig som spørgsmålet om, hvilket land der laver den bedste spegepølse.

Ikke desto mindre har den private multinationale kursusudbyder The Knowledge Academy forsøgt sig med øvelsen, og for at give denne kåring en form for matematisk evidens, har man taget udgangspunkt i bygningernes proportioner og vurderet dem i forhold til “det gyldne snit” som ideal.

På den baggrund konstaterer The Knowledge Academy, at Bucharest University – nærmere bestemt universitetets centralbibliotek – er Europas smukkeste universitetsbygning.

På de efterfølgende pladser kommer henholdsvis hovedbygningen på University of Catania i Italien og Oxford-bygningen Radcliffe Camera. Og så på femtepladsen – AU’s hovedbygning.

The Knowledge Academy bemærker, at man i konkurrencen også vurderede KU’s hovedbygning, der med sine proportioner var helt til hest i forhold til “det gyldne snit”-idealet.

Man skal vist både være arkitekt og matematiker for helt at kunne se pointen med proportionsforhold som afgørende for et universitets skønhed. Men alt andet lige – Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti er en flot bygning og en af byens primære turistattraktioner. Den blev tegnet af den franske arkitekt Paul Gottereau og færdiggjort i 1893. Det var i Bukarests gyldne dage, hvor hovedstaden i det nyudråbte rumænske kongerige var i rivende kulturel udvikling og fik tilnavnet “Østens Paris”.

Under kommunismen var universitetet flere gange arnested for protester mod regimet. Første gang i 1956 og sidste gang i forsommeren 1990 under ledelse af den senere rektor Emil Constantinescu, der senere igen skulle blive valgt som Rumæniens præsident.

Og så lige tilbage til skønhedskonkurrencen. Andre end The Knowledge Academy har forsøgt sig med lignende prioriterede lister. Times Higher Education, som jo er vant til det med rankings, udarbejdede en liste i 2021, hvor man også tog omgivelserne – altså byen og området – i betragtning. Den liste blev toppet af universitetet i Heidelberg med Sorbonne og Flagler College i Florida på de efterfølgende pladser.

Times Higher Education udarbejdede faktisk også en liste over de smukkeste universiteter i Europa i 2018 – her var universitetet i Bologna nummer 1, og også her var AU på femtepladsen.

Men så er der jo også dem, der mener, at skønhed kommer indefra.

Bucharest University

Vil du opdateres på, hvad der sker?