Gå til sidens indhold

Forskerforum nr. 5, 2023

Forskerforum nr. 5, 2023

Tema om internationalisering

Læs Forskerforum som pdf, eller læs bladets artikler her på forskerforum.dk

Download magasin

Nyheder

Grøn forskning bliver slagtet

Der skal stadig skæres to procent årligt af den forskningsbaserede myndighedsbetjening. Det betyder, at forskning på miljø- og landbrugsområdet får stadig færre midler. Og selvom sparekniven allerede har skåret dybt, kan det komme til at ske igen, advarer dekan. Problemet har ikke politisk bevågenhed, forklarer SF-ordfører.

Jagten på Humboldts ånd

I den danske debat står navnet Humboldt for det ideelle universitet, som vi til enhver tid skal stræbe efter. Men findes det ideal i virkeligheden? Forskerforum har besøgt det originale “humboldtske universitet” i Berlin, hvor dørene mod verdsligheden også har måttet give efter for presset.

Forskere i protest: Koranlov truer også forskningsfrihed

Regeringens lovforslag, der skal ulovliggøre krænkelse af religiøse symboler, er et anslag mod ytringsfriheden og dermed også mod forskningsfriheden. Det mener professor Frederik Stjernfelt, initiativtager til en protestskrivelse, som en række danske og udenlandske forskere har skrevet under på.

Tema om internationalisering

Fire ud af ti forskere er nu udlændinge

43 procent af forskerne på de danske universiteter har nu et andet statsborger­skab end dansk. Internationalisering er velkommen, mener de fleste, men udviklingen skaber også en række problemer i forhold til at sikre den danske arbejdsmarkedsmodel og en ligelig fordeling af undervisning og andre arbejdsopgaver mellem de danske og udenlandske ansatte.

Faste elementer

En magisk skovtur

I de sydindiske skove har natdyrene deres egen diskofest. Det er ildfluerne, der leverer showet, som fotografen Sriram Murali – med lidt teknisk fiksfakseri – har indfanget.

Årets underviser: Det er ikke one size fits all

Studerende har forskellige forudsætninger, når de starter et kursus. Men hvis man varierer undervisningen, øger man chancen for, at alle får noget ud af det – uden at det går ud over niveau og læringsmål. Det fortæller Lena Brogaard, vinder af årets undervisningspris, der efter en dårlig start som underviser selv gik i gang med forskningslitteraturen for at kunne gøre det bedre.

Vil du opdateres på, hvad der sker?