Gå til sidens indhold

Danmarks største arkæologipris til AU-forsker

Priser

Den største pris inden for arkæologi i Danmark, den prestigefyldte Erik Westerby-prisen, går i år til Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet.

Hun modtager hovedprisen på 100.000 kroner som anerkendelse for sin livslange indsats inden for forskning og formidling af især vikingetiden og dansk middelalderarkæologi i bredere forstand.

Else Roesdahl har skrevet speciale om vikingeborgen Fyrkat ved Hobro, som hun selv har været med til at undersøge. Siden 1996 har hun været professor på Aarhus Universitet med speciale i vikingetid, hvilket har resulteret i mange publikationer, herunder bøgerne “Danmarks vikingetid” og “Vikingernes verden”, der begge er udkommet i flere oplag og oversat til flere sprog. Else Roesdahl blev i 2007 ridder af Dannebrogordenen af 1. grad.

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark. Fondet har uddelt Erik Westerby-prisen næsten hvert år siden 1983.

Nationalmuseets seniorforsker Mads Dengsø Jessen modtager samtidig et rejse- og forskningslegat på 50.000 kroner for sit banebrydende arbejde med projekter om Jelling, Tissø og Gudme samt sit forskningsprojekt om klimatiske kriser i jernalderens Danmark.

Mads Dengsø Jessen har som udgravningsleder i 2009-2011 været med til at finde det nye palisadeanlæg i Jelling, der dokumenterer en større geografisk udbredelse af Jellingmonumentet. De seneste år har han forsket i førkristne kultpladser og i sammenhængen mellem landbrugets udvikling og klimatiske kriser i jernalderens Danmark.

Prisen overrækkes den 12. maj i Nationalmuseets Festsal af Rane Willerslev, der er formand for Erik Westerby-Fondet og direktør for Nationalmuseet.

Var artiklen relevant?

Del den med andre ...

Link kopieret!

Vil du opdateres på, hvad der sker?